Žitné plněné perníčky

19.05.2017

Již naše babičky věděly, co je skutečně dobré. Žitná mouka v kuchyni měla své zastoupení a to nejen v pečení chleba či slaneho pečiva. Takové žitné perníčky prostě musíte ochutnat. Ja je sice peču hlavne na vánoce, ale když je uděláte dětem dnes a slepíte domáci marmeládou, odmění se vám tím nejhezčím usměvem na světe. Krom toho budete mít dobrý pocit, že jste pro zdraví vašeho dítěte něco udělali, jelikož žitná mouka obsahuje velké množství vlákniny, vitamíny E a B, minerální látky, vapník,železo, horčík a pozitivně ovlivňuje imunitu.

Ingredience

Na těsto

  • 800g přeseté mouky žitné
  • 200g přírodní cukr třtinový mletý
  • 250g rostlinný tuk Alsan Bio
  • 10 velkých lžiček medu
  • 2 vajíčka
  • 140g namletých vlašských ořechů
  • 1 velká lžíce kypřícího prášku bez fosfátu
  • 2 lžíce perníkového koření

Na náplň

  • marmeláda dle chuti meruňková, švestková, jahodová

Na polevu

  • 50g kakaového másla
  • 150g vysokoprocentní hořká čokoláda

Postup

1.
Ze všech surovin zpracuji těsto a nechám v lednici odpočívat v chladu přes noc. Druhý den cesto vyválím a vykrojím tvary dle chuti a potřeby. Budete trochu bojovat s těstem, proto vždy odeberu určitou část, kterou vyválím, vykrojím a pak pokračuji. Na rozměr kolečka o průměru 8cm mi vyšlo 32 kusů.

2.
Perníčky vložím na plech s pečíčím papírem a potřu vodou. První plech peču ve vyhřáte troubě dozlatova na 180 stupnů 10min. Další plech na 9min, každým plechem skracuji dobu pečení o minutu (7min je minimum co mam odskoušeno). Perníčky jsou rychle upečené a ihned měkké, neztvrdnou. Kdyby se vám stalo, že je přepečete, ihned ztvrdnou a jsou nepoužitelné.


3.
Perníčky nechám vychladit a pak slepuji po dvou s marmeládou. Nebojte se použít marmelády trochu víc, perníček ji pěkne nasákne. Pak perníčky poleju domácí čokoládou a nechám v chladu. Pokud vydržíte a necháte perníčky ješte chvili odležet, chutě se hezky propojí.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky