Žitná cihla ze slánku
Žito je jedno z nejzdravějších zrn na světe. Samozřejmě, že nemůžeme čekat, že nás vyléčí z nemoci, ale když vyměníme konzumaci bílého pečiva za kvalitní žitné, naše tělo se nám odmění. Žito obsahuje více rozpustné vlákniny narozdíl od pšenice, ukázalo se, že žito může do značné míry ovlivnit snížení obezity. Pečivo ze žitné mouky líp zasytí a dle různých studií pomáhá snížit záněty v těle.
Na slánek
- 100ml vlažné vody
- 5-6g pekařského droždí
- 10g mořské soli
Na těsto
- 500g žitné chlebové mouky
- 50g bílého jogurtu (lactosefree, ovčí, nebo i klasicky bílý jogurt)
- lžička medu
- 250ml vody
Na ozdobu
- dýňová semínka
- slunečnicová semínka
Na vymazání pečící nádobí
- ghí
Postup
1.
Nejprve si uděláme slánek. Do uzavíratelné skleničky o velikosti 120ml dám mořskou sůl a smíchám s vodou. Když se sůl rozpustí, přidám droždí. Skleničku uložím přes noc v lednici. Sklenice se slánkem vydrží v lednici i několik dnů, já mam odzkoušeno 10 dnů. Pokud se Vám pečení se slánkem zalíbí jak mně, doporučuji sklenic se slánkem udělat několik a pak, když budete chtít péct, již bude v lednici připraven k použití.
2.
Druhý den zpracuji těsto ze surovin a slánku. Většinou těsto zadělávám na noc a pak nechám odpočívat v uzavíratelné míse přes noc v lednici. Těsto ze žitné mouky moc nehnětu, jen zpracuji tak, aby se spojily suroviny. Druhy den ráno před pečením vymažu formu na cihlu máslem ghí. Pak těsto přendám do formy, ruce si předtím namočím do vody, líp se s těstem pracuje. Pak těsto ozdobím semínky a nechám pod utěrkou kynout dvě až tři hodiny dle pokojové teploty. Když těsto nakyne, dám péct.
3.
Peču cca hodinu na 220 stupňů. Tady upozorňuji na vlastnosti trouby. Trouba, kterou používám já, se sama reguluje jak s párou, tak s druhem mouky ve chlebu i s nádobou na pečeni. Pokud tuto možnost nemáte, doporučuji péct ve vyhřáté troubě na 250 stupňů se záparou cca 10min, pak teplotu stáhnout na 220stupnů a péct 45min. Žitná cihla se musí nechat pořádně vychladnout, nejlépe přes noc.