Špaldový mazanec ze slánku
Mazanec je tradiční pečivo, které se peče na Velikonoce. Hospodyně chodily s mazancem do kostela pro posvěcení, jinak řečeno pomazání, proto ten název mazanec. A jelikož se tradice mají dodržet, tak jsem se rozhodla trochu poupravit klasický recept a použít opět slánek. Výsledkem je tenhle krásny špaldový krasavec.
Ingredience
Na slánek
- 100ml vody
- 5g mořské soli
- 5g droždí
Na těsto
- 600g špaldové hladké jemně mleté mouky
- 100g medu
- 80g roztáté ghí
- 200ml smetana lactosefree (lze použít i klasickou)
- 1 domácí vajíčko
- citrónová kůra
- rozinky
- rum
voda tak 30ml v případě tuhého těsta dolívat pomalu dle potřeby
Na potření
- přepuštěné máslo ghí
- voda
- mletý třtinový cukr
Postup
1.
Nejprve si uděláme slánek. Do uzavíratelné skleničky o velikosti 120 ml dám mořskou sůl a smíchám s vodou. Když se sůl rozpustí, přidám droždí. Skleničku uložím přes noc do lednice. Sklenice se slánkem vydrží v lednici i několik dnů, já mam odzkoušeno 10 dnů. Pokaždé, když koupím kostku droždí, nadělám si slánku více a pak jen peču, když potřebuji.
2.
V den pečení všechny suroviny vyndám z lednice, aby dosáhly pokojové teploty i se slánkem. Rozinky s rumem nechám projít varem v rendlíku, pak přikřiji pokličkou a nechám vychladnout. Ostatní suroviny se slánkem zpracuji do těsta, nakonec pomalu přidám i rozinky. Pokud by se Vám zdálo těsto hodně tuhé, můžete dolít vodu, ale pomalu, těsto by mělo mít konzistenci plasteliny. Zpracované těsto nechám kynout v uzavření nádobě. Já nechám kynout někdy i tři hodiny, záleží na pokojové teplotě, musí zdvojnásobit objem.
3.
Po vykynutí těsto rozdělím na dva kusy. Těsta stočím do mazance. Přiznávám, že stáčím jak chleba ale nutnosti to není. Mazance položím na plech vyložení pečíčím papírem a nechám ještě hodinu kynout. Vyhřeji si troubu na 180stupňů a před pečením mazance potřu přepuštěným máslem ghí. Peču dozlatova cca 40min. Po upečení potřu opět přepuštěným máslem, smícháním s vodou a mletým třtinovým cukrem.