archiv receptů

Mazanec je tradiční pečivo, které se peče na Velikonoce. Hospodyně chodily s mazancem do kostela pro posvěcení, jinak řečeno pomazání, proto ten název mazanec. A jelikož se tradice mají dodržet, tak jsem se rozhodla trochu poupravit klasický recept a použít opět slánek. Výsledkem je tenhle krásny špaldový krasavec.

Žito je jedno z nejzdravějších zrn na světe. Samozřejmě, že nemůžeme čekat, že nás vyléčí z nemoci, ale když vyměníme konzumaci bílého pečiva za kvalitní žitné, naše tělo se nám odmění. Žito obsahuje více rozpustné vlákniny narozdíl od pšenice, ukázalo se, že žito může do značné míry ovlivnit snížení obezity. Pečivo ze žitné mouky líp zasytí a dle...

Dnes budu tak trochu citovat a odkazovat se na zkušenosti jiných. Jelikož jsem na slánek narazila náhodou, zaskočilo mě, co dokáže. Sůl kvasinkám moc nepomáhá, právě naopak, spíše jich zahubí, jenže po menším experimentovaní jedné šikovné paní, odkaz viz níže, mi to nedalo a musela jsem vyzkoušet, co dokáže voda, sůl, a malý kousek droždí v jedné...

Nejprve si uděláme slánek. Do uzavíratelní skleničky o velikosti 120ml dám mořskou sůl a smíchám s vodou. Když se sůl rozpustí přidám droždí. Skleničku uložím přes noc v lednici. Sklenice se slánkem vydrží v lednici i několik dnů, já mam odzkoušeno 10 dnů.

Celozrnná špaldová mouka obsahuje všechny složky zrna, i díky tomu má spoustu důležitých minerálu a vlákninu. Vláknina obsažená ve špaldě pomáhá snižovat cholesterol. I když se špaldové mouky nezhubnete, díky vysokému obsahu vlákniny udrží vaše tělo bez pocitu hladu. Pečivo se špaldové mouky je výborní ale doporučuje se jíst hlavně v první části...

Makový závin

13.05.2020

Mák obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, kyselinu linolovou a vitamin E. Má také zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, proti anémii a stresu. Pravidelná konzumace máku může proto výrazně přispět k prevenci osteoporózy

Domácí chléb ve tvaru kořene, postupů a receptů je několik. Já jsem tentokrát nepoužila ani klasické chlebové těsto, ani kvásek ale ciabatové, které jsem naplnila sušenými rajčaty. Je to o něco rýchlejší než kváskový chléb a tak trochu změna, třeba jako pečivo k vínu.

Ghí je prostě úžasná věc, kdo neochutná, neuvěří. Je to obyčejné přepuštěné máslo, které poznaly již naše babičky. Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, proto si ho můžou dopřát lidé s intolerancí na mléko nebo kasein. Má vysoký kouřový bod, čímž je ideální na smažení a pro mně je nenahraditelné hlavně při pečení kynutých sladkých těst.

Domácí pečivo je prostě bezkonkurenční, úžasná vůně a hlavně ta chuť. Garantuji, že při ochutnávaní u jedné žemle určitě nezůstanete. Hlavní surovinou pro tuto dobrotu je opět špaldová mouka a to jemně mletá. Proč? Špalda je lechce stravitelná, je to také prastará obilovina, která nebyla šlechtěná, proto si zachovala mnoho důležitých a cenných...

Mazanec je tradiční pečivo, které se peče na Velikonoce. Hospodyně chodily s mazancem do kostela pro posvěcení jinak řečeno pomazání, proto ten název mazanec. A jelikož se tradice mají dodržet, tak sem se rozhodla trochu poupravit klasický recept a na druhý pokus se povedl tenhle krásny špaldový krasavec.

Nejnovější články na blogu

Přečtěte si, co je nového

Mazanec je tradiční pečivo, které se peče na Velikonoce. Hospodyně chodily s mazancem do kostela pro posvěcení, jinak řečeno pomazání, proto ten název mazanec. A jelikož se tradice mají dodržet, tak jsem se rozhodla trochu poupravit klasický recept a použít opět slánek. Výsledkem je tenhle krásny špaldový krasavec.

Žito je jedno z nejzdravějších zrn na světe. Samozřejmě, že nemůžeme čekat, že nás vyléčí z nemoci, ale když vyměníme konzumaci bílého pečiva za kvalitní žitné, naše tělo se nám odmění. Žito obsahuje více rozpustné vlákniny narozdíl od pšenice, ukázalo se, že žito může do značné míry ovlivnit snížení obezity. Pečivo ze žitné mouky líp zasytí a dle...

Dnes budu tak trochu citovat a odkazovat se na zkušenosti jiných. Jelikož jsem na slánek narazila náhodou, zaskočilo mě, co dokáže. Sůl kvasinkám moc nepomáhá, právě naopak, spíše jich zahubí, jenže po menším experimentovaní jedné šikovné paní, odkaz viz níže, mi to nedalo a musela jsem vyzkoušet, co dokáže voda, sůl, a malý kousek droždí v jedné...

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky